Parlementaire geschiedenis omgevingswet

Op 17 juni 2014 is het wetsvoorstel bij de Tweede Kamer ingediend, waar het op 1 juli 2015 met een ruime meerderheid is aangenomen. Op 22 maart 2016 heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel aangenomen en op 26 april 2016 is de wettekst in het Staatsblad verschenen. De Omgevingswet zal volgens de huidige planning in het voorjaar van 2019 in werking treden.

U kunt de actuele tekst van de Omgevingswet hier downloaden.

Inleiding

Naast de Omgevingswet worden vier AMvB’s vastgesteld waarin alle uitvoeringsregelgeving staat en die gelijktijdig met het wetsvoorstel in werking zullen treden. Het gaat om de volgende vier AMvB’s:

  • Omgevingsbesluit;
  • Besluit kwaliteit leefomgeving;
  • Besluit activiteiten leefomgeving;
  • Besluit bouwwerken leefomgeving.

 

De volgende planning is bekendgemaakt:

  • Najaar 2015: preconsultatieversie en pretoetsversie van de AMvB’s. Deze concept-AMvB’s zijn beperkt, informeel en gericht voorgelegd aan een aantal nauw betrokken stakeholders en toetsende instanties.
  • 1 juli – 16 september 2016: openbare internetconsultatie en formele toetsing van de AMvB’s. Tegelijkertijd start de voorhangprocedure bij de Tweede Kamer, die naar verwachting voor 15 maart 2017 is afgerond, waarna de AMVB´s voor de zomer van 2017 aan de Afdeling advisering van de Raad van State kunnen worden aangeboden.

Parlementaire documentatie uitvoeringsregelgeving

bron : Stibbe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.